mat-sri-lanka.jpg
SÖK

Fakta
Djurliv

Export

Historia

Inbördeskrig

Kultur

Mat

Natur

Religion

Sport

Språk


Tid & Väder

 Tid Sri Lanka:  
 Stad:
 Soluppgång:
 Solnedgång:
 Väder:
 Temperatur: °C
   

Facebook
   Sri-Lanka.se
   
>> fakta >> mat

Mat och recept från Sri Lanka



Matkultur Sri Lanka



Den singalesiska matkulturen innehåller mycket stark chilikryddad mat, ris, kokos, olika sorters curry, många olika sorters grönsaker och frukt samt skaldjur och fisk.

Exempel på typisk mat från Sri Lanka:
Roti - Platt kokosbröd som steks i panna.
String hoppers (Indi-appa) - En slags nudlar som äts till frukost.
Hoppers (Appa) - En sorts pannkakor med olika röror i mitten.
Pittu - Brödrulle med kokos.
Sambol - En blandning som serveras till maten. Den finns i olika varianter, Pol-sambol t ex är en kokosbladning
Devilled - Innebär att man gör en maträtt mycket stark, ofta med någon slags sås. Finns t ex Devilled Beef och Devilled Fish.
Kiribath Ris kokat i kokosmjölk.
Watalappan En slags pudding.

Drycker



Vin är väldigt sällsynt på Sri Lanka, både på matborden och i butiker. Singaleser dricker inte alkoholhaltiga drycker till mat på samma sätt som befolkningen i västvärlden.
Man tillverkar en inhemsk öl på Sri Lanka som kallas Lion Lager och den finns i en mörk samt en ljus variant.
Den alkoholhaltiga dryck som är mest populär bland singaleser är en dryck som kallas Arrak . Den dryck framställs på ön av ris, sockerrör eller saften av kokospalm och avnjuts ofta tillsammans med lite sodavatten.
Det finns en sorts kokonöt som kallas King Coconut på Sri Lanka. Denna kokosnöt äter man inte utan man slår istället hål på skalet och dricker kokosmjölken i den.



Recept



Roti (6-8)
5 dl rismjöl, 1,5 dl riven kokos, 1 tsk salt, 2,5 dl vatten, olja för stekning.

Blanda mjöl, kokos och salt i en skål.
Tillsätt tillräckligt med vatten för att få en mjuk deg.
Knåda degen tills den bildar en boll som inte klibbar.
Låt degen vila i 30 minuter.
Forma degen till bollar stora som golfbollar.
Knåda bollarna platta.
Stek i en stekpanna med lite olja.
Servera varma.

Devilled Beef
1 kg strimlat nötkött, svartpeppar, 2 msk sojasås, 0,5 msk socker, 2 hackade lökar, 2 hackade tomater, 100 g hackad grön chili (malumiris), 4-6 vitlöksklyftor, 1,5 mks krossad röd chili, 1,5 msk rostat currypulver, 1 nypa kryddnejlikor, 1 nypa kardemumma, curryblad, strimlat citrongräs.

Blanda ihop marinad av svartpeppar, sojasås, socker och lök samt marinera köttet i ca 45 min.
Koka köttet i stekpanna på mellansvag värme tills marinaden blivit tjock.
Smaka av med salt.
Häll i övriga ingredienser, koka upp och rör om.
Sänk till svag värme och låt maten stå på plattan medans den serveras.
Servera med ris.

Fried Rice
5 dl ris, 100 g cashew, 50 g russing, 50 g gröna ärtor, 250 g räkor, 2 lökar, 70 g smör, 0,5 dl olja, 0,5 tsk saffran, 2 kryddnejlikor, 2 kanelstänger, citrongräs, salt.

Lägg smöret i en kastrull och värm i 1 minut på låg värme.
Tillsätt vatten och ris.
Tillsätt salt och saffran och koka upp.
När riset börjat koka, ta av kastrullen från plattan och sänk värmen. Låt sedan riset koka på svag värme i 15-20 minuter.
Stek räkor i en stor stekpanna med olja och ta sedan bort räkorna från pannan.
Häll i cashew, russin, gröna ärtor, lök, kryddnejlikor, citrongräs i stekpannan och stek i ca 5 min.
Ta bort stekpannan från plattan och vänta tills riset är färdigt.
När riser är färdigt blanda i allt i stekpannan och värm i 3-5 minuter.

Watalappan
2,5 dl tjock kokosmjölk, 225 g brunt socker, 4 ägg, 1 nypa kardemumma, 3 kryddnejlikor, russin, cashew.

Rör om äggen i en mixer.
Tillsätt kokosmjölk, brunt socker, kardemumma och kryddnejlikor till äggen.
Häll blandningen i en kastrull och ångkoka i 20 minuter.
Tillsätt russin.


Copyright © 2006
- - - - -
webbhotell