krig-sri-lanka.jpg
SÖK

Fakta
Djurliv

Export

Historia

Inbördeskrig

Kultur

Mat

Natur

Religion

Sport

Språk


Tid & Väder

 Tid Sri Lanka:  
 Stad:
 Soluppgång:
 Solnedgång:
 Väder:
 Temperatur: °C
   

Facebook
   Sri-Lanka.se
   
>> fakta >> inbördeskrig

InbördeskrigLTTE har gett upp i striderna mot Sri Lankas regeringsstyrkorDen 17:e maj år 2009 gav den tamilska gerillan LTTE upp kampen mot Sri Lankas regeringsstyrkor och förhoppningsvis är detta slutet på det inbördeskrig som plågat landet under en lång tid.

HistoriaUnder koloniseringstiden invandrade många tamiler från Indien till Sri Lanka för att jobba. Idag utgör den tamilska folkgruppen ca 10% av Sri Lankas totala befolkning. Av dessa procent är ungefär hälften invandrade tamiler.

De Tamilska Tigrarna1972 bildades gerillagruppen Tamil new tigers av Velupillai Prabhakaran. Gruppen kom senare att kalla sig LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam).
Gerillagruppen sade sig kämpa mot de orättvisor som det singalesiska folket utsatte den tamilska folkgruppen för och de ville ha en del av Sri Lanka som självständig tamilsk stat.

Inbördekriget som tidigare pågått mellan Sri Lanka armed forces och LTTE har länge sargat landet och många människor har mist livet.
LTTE var terroriststämplade av både USA och EU.

I början av året 2009 intog Sri Lankas regeringstrupper staden Kilinochi, vilket tidigare var LTTEs högkvarter. Kort efter detta lyckades de även ta över en millitärt viktig strategisk punk kallad The Elephant Pass. Stridigheterna fortsatte fram till den 17:e maj när den tamilska gerillan kapitulerade.

Upprätthålla fredenFör många civila tamiler och singaleser i norra Sri Lanka är situationen fortfarande svår, de är rädda att vapenvilan inte ska respekteras. Landet har nu en komplicerad uppgift: att lösa konflikterna mellan singaleser och tamiler för att få freden att hålla trots så många år av stridigheter. Tamilerna behöver bli försäkrade om sin säkerhet och den singalesiska armén måste få tydliga instruktioner om hur de ska upprätthålla lag och demokrati.

Regeringen har lovat att genomföra ett tillägg till grundlagen för att garantera provinserna mer makt. Detta är ett steg i rätt riktning men det viktigaste målet borde vara att integrera tamilerna.


Copyright © 2006
- - - - -
webbhotell